Hoe constructiespeelgoed het leervermogen van je kind bevordert
Psychologen zien vaak een verband tussen het speelgedrag van kinderen en hun latere beroep als volwassene. Het gaat niet in de eerste plaats om het soort speelgoed maar wel om de manier waarop het kind speelt. Zo zijn kinderen die graag met poppen spelen niet allemaal verpleegkundigen in spe.
Als ze het bijvoorbeeld vooral leuk vinden om kleertjes te maken voor de poppen dan kan zo’n kind later in de creatieve sector terechtkomen. Van de fans van constructiespeelgoed wordt dan weer gezegd dat ze later vaak ingenieur of bouwkundige worden. Laten we even wat dieper ingaan op de voordelen van constructiespeelgoed.
Wat is constructiespeelgoed?
Als kind hebben we allemaal urenlang met constructiespeelgoed gespeeld. Dozen met blokken zijn overal aanwezig waar kinderen zijn en de klassiekers zoals Lego en Duplo gaan nog altijd mee.
Daarnaast zijn er nieuwe vormen van constructiespeelgoed bij gekomen, zo verdelen wij sinds kort de Magna-Tiles en Connetix bouwpakketten. Deze bestaan uit gekleurde vlakken die magnetisch aan elkaar bevestigd kunnen worden. Er zijn geen instructies bij dit soort speelgoed, het kind gebruikt zijn creativiteit om tot mooiste ontwerpen te komen.
Problemen leren oplossen
Wanneer kinderen constructief spelen leren ze flexibel te worden in hun aanpak bij het oplossen van een probleem. Ze leren welke oplossingen niet of juist wel werken en trekken daar lessen uit. De probleemoplossende vaardigheden die tijdens het spel zijn opgedaan, kunnen ook worden toegepast op andere gebieden van hun leven die geen spel inhouden.
Creatief leren denken
Bij “open ended” speelgoed bepaalt het kind zelf of het een hypermodern flatgebouw of een sprookjeskasteel gaat bouwen. En wat eerst nog een gebouw was kan zo in een dinosaurus omgebouwd worden. Zo leren kinderen hetzelfde materiaal in te zetten voor verschillende toepassingen.
De motoriek verbeteren
Constructiespeelgoed vereist dat kinderen elk deel van hun lichaam bewegen tijdens het bouwen.
Het kruipen, strekken, grijpen en lopen helpt ze om hun zich ontwikkelende spieren actief te oefenen. Die bewegingen zijn heel belangrijk voor kinderen want motorische vaardigheden zijn moeilijker aan te leren op latere leeftijd.
Meer zelfvertrouwen krijgen
Tijdens het spelen met constructiespeelgoed hebben kinderen zelf de volledige vrijheid om een doel te bedenken, de materialen te kiezen die nodig zijn om het doel te bereiken en de beste manier te vinden om het te implementeren. Wanneer het kind uiteindelijk zijn doel behaalt of een alternatieve oplossing heeft bedacht geeft dat hem of haar een positief gevoel over zichzelf en meer zelfvertrouwen.
Ben je overtuigd van de voordelen van constructiespeelgoed voor je kindje? Neem dan snel een kijkje tussen ons aanbod van Magna-Tiles en Connetix. De bouwpakketten zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en kunnen met elkaar gecombineerd worden. En psst, meespelen als ouder is sterk aanbevolen ;-)
Liefs, Georgine